دهكده چوبين


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



تاریخ : شنبه 6 خرداد 1396
بازدید : 38
نویسنده : rahnama-safar


دهكده چوبين نام محلي است كه در يكي از روستاهاي نيشابور به نام محمدآباد آقازاده در استان خراسان رضوي واقع در شمال شرقي ايران ساخته شده است. اين دهكدهٔ چوبي كم نمونه و بي همتا در ايران به وسيله مهندس حميد مجتهدي از نوادگان محمد كاظم خراساني ساخته شده و يكي از ديدني‌ها و تفرجگاه‌هاي نيشابور مي‌باشد.

حميد مجتهدي بعد از اتمام تحصيلات دبيرستاني، براي ادامه تحصيل به آمريكا رفت. او رشته ي مهندسي عمران با گرايش سازه‌هاي مقاوم در برابر زلزله را در دانشگاه بركلي كاليفرنيا به اتمام رسانيد و در سال ۱۳۶۰ هجري شمسي به ديار خود بازگشت و املاك و اراضي خود خود را احيا كرد. مهندس مجتهدي با توجه به رشته تحصيلي اش اقدام به ساخت مسجدي چوبين كرد و دهكده اي را بنا نهاد كه مسجد آن اولين مسجد چوبي مقاوم در دنياست و از شاهكارهاي معماري دنيا محسوب مي شود. اين مرد بزرگ، در سال ۱۳۹۲ داره فاني را وداع گفت و در زادگاهش روستاي محمد آباد آقازاده و در ضلع شمالي مسجد چوبين به خاك سپرده شد.

نام «دهكده چوبين» برخاسته از ويژگي منحصربه‌فرد سازه‌هاي آن در استفاده كامل از چوب و بكارگيري روشي نوين در ساخت بناهاي آن كه برخاسته از پيشينه تاريخي – فرهنگي و متناسب با امكانات و قابليت‌هاي اقليمي وجغرافيايي منطقه است، مي‌باشد. ديدني‌هاي اين دهكده شامل مسجد چوبي، موزه و كتابخانه، رستوران، فروشگاه و نانوايي، آلاچيق، سوئيتها، فضاي سبز و اكوسيستم زيباي آن به همراه كشاورزي و دامپروري است.
بركه اي كه از طريق چاه عميق پر آب مي شود نيز در داخل دهكده وجود دارد كه آن را به پرورش ماهي كپور با توليد مثل طبيعي، اختصاص داده و اطراف آن را براي زيبايي محوطه درختان بيدي كاشته اند.برجي آجري نيز در دهكده است كه وظيفه آن نگهداري منبع آب و تامين فضاي سردخانه درون مجتمع است، همچنين كبوترخانه دهكده محسوب مي شود.

در ساخت دهكده چوبين بيش از ۱۳ تن چوب به كار رفته است. مسجد اوليه روستا در سال ۱۳۲۵ با سقفي چوبي و ديوارهاي كاهگلي بنا شده بود، اما باگذشت زمان و متروك شدن روستا، مسجد نيز تخريب شد. بعداز بازگشت مهندس مجتهدي به ايران و تصميم ايشان به احياي روستا و املاك آن، در سال ۱۳۷۸ اقدام به ساخت اولين مسجد چوبي جهان با قابليت تحمل ۸ ريشتر زلزله را در محل مسجد اوليه روستا كردند. اين مسجد تك ايواني است كه كف ايوان آن را از خشت ساخته اند.
ساخت مسجد چوبين كه به شكل كشتي وارونه است، دو سال به طول انجاميد، ديوارهاي آن دوجداره و مايل مي باشد كه بين آن ها اسكلت اصلي بنا به شيوه Two by Four يا Double L ساخته شده. مايل بودن ديواره ها انتقال وزن مناره ها را به زمين ساده تر مي كنند.

مسجدبه گونه اي ساخته شده كه نيازي به ستون ندارد. داخل مناره ها نردباني جهت راه يابي به بالاترين قسمت مناره وجود دارد و در قسمتي كه مناره و سقف بهم متصل مي شوند يك كانال براي تهويه هوا قرار دارد و هواي گرم و نامطبوع را خارج و هواي خنك و پاكيزه ازطريق بادگيري كه در سقف قرار دارد، وارد فضاي داخلي مسجد مي شود.
نكته جالب توجه آن است كه تمام تزئينات مسجد، كابينت ها، ديواره ها و حتي سيني هاي آبدارخانه مسجد از چوب ساخته شده است. ديواره هاي خارجي داراي شش كتيبه از آيات قراني  و ديواره هاي داخلي آن مزين به هفت كتيبه است كه همه آنها با چوب درختان گردو و توت قاب شده اند.

پايين تر از مسجد رستوراني هشت ضلعي زيبا با ديوارهاي مشبك و مقاوم در برابر زلزله در دو طبقه ساخته شده كه طبقه اول رستوران و طبقه دوم آن مكاني براي تجهيزات گرمايي و سرمايي رستوران است. مساحت اين رستوران ۲۰۰متر مربع و آماده پذيرايي از حدود ۱۳۰نفر مي باشد.
كف رستوران را با موزاييك و چوب طوري كنار هم چيده اند  كه گويي بازمانده جنگلي قديمي با انبوهي از درخت بوده است. ميزو صندلي هاي چوبي در كنار دكور و تزيين رستوران و كف سازي خاص و جذاب آن، اين حس را به مهمان القا مي كند كه وارد يك رستوران جنگلي شده است. رستوران دهكده بعد از مسجد زيباترين قسمت دهكده محسوب مي شود.

كتابخانه و موزه اي چوبي به مساحت ۱۲۰ متر و در دو طبقه با سقفي شيرواني و ديوارهاي دوجداره در كنار مسجد ساخته شده و  همانند مسجد، اسكلت بنا در بين ديواره دوجداره قرار گرفته است.

براي رفاه بازديدكنندگان سوئيت هايي را در اين مجموعه ساخته اند. اين سوئيت ها در هماهنگي كامل با مجموعه هستند و امكان اقامت براي گردشگران را فراهم مي آورند.
در محوطه اين دهكده پيكر بزرگي از بانوي روستايي كه سبدي نان بر سر دارد ديده مي شود كه اِلمان نانوايي دهكده و دودكش كاهگلي آن است. در اين مكان دو تنور چوب سوز به طريق سنتي، تهيه مي شود.

تعدا پنج واحد فروشگاه با اسكلت چوبي به شكل شش ضلعي ساخته شده كه براي تزئين آن از دو جنس خاك مختلف بهره برده اند. سقف را با خاك رس و ديوارها را باخاك معمولي به صورت كاهگلي نماسازي كرده و جلوه اي زيبا و رنگي به آن بخشيده اند.

آدرس:نيشابور. محمدآباد. دهكده چوبين.

 

 

منبع: سايت راهنماسفر




:: موضوعات مرتبط: راهنمای گردشگری ایران , ,
:: برچسب‌ها: دهكده چوبين , جاذبه هاي گردشگري خراسان رضوي ,
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








راهنمای سفر و گردشگری - طبیعت گردی در ایران - جاذبه های گردشگری و توریستی

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

RSS

Powered By
loxblog.Com